Klanten geven ons een 9.4/10
Laagste prijsgarantie
Grootste voorraad van NL
4 échte winkels

Zelf je vloer isoleren: alles wat je moet weten

Wanneer je van plan bent om je huis te verduurzamen, kom je al snel uit bij het isoleren van je vloer. Het isoleren van de vloer zorgt voor een lagere energierekening en verhoogt het comfort in huis. Het laten isoleren van je vloer kan best prijzig zijn en de vraag of dit zelf mogelijk is, wordt dan ook vaak gesteld.

Door zelf je vloer te isoleren bespaar je op manuren wat tot wel 50% kan schelen op het totaalbedrag. Je hoeft namelijk alleen maar de materialen te betalen. In dit artikel kijken we naar redenen om je vloer te isoleren, beantwoorden de vraag of het isoleren van een vloer moeilijk is en we leggen uitgebreid uit hoe het isoleren van een vloer in zijn werk gaat.

Waarom je vloer isoleren?

Het isoleren van je vloer heeft enkele voordelen. De 5 belangrijkste voordelen van een geïsoleerde vloer zijn:

  • Comfortabele leefomgeving
  • Isolatie van geluid
  • Gezondheid en hygiëne
  • Waardevermeerdering van het pand
  • Duurzaamheid en lagere stookkosten
  • Je vloertegels gaan langer mee
vloer isoleren voeten

Comfortabele leefomgeving

Doordat de vloer warmte beter vasthoud, heb je minder vaak te maken met een koude vloer. Lopen op blote voeten of op sokken is veel fijner. Daarnaast zul je door goed luchtdicht te isoleren, geen last hebben van tocht of windvlagen. Al deze aspecten dragen bij aan meer woongenot.

Isolatie van geluid

Bij gebouwen met meerdere verdiepingen heeft vloerisolatie ook het voordeel dat geluid beter wordt gedempt. Zo heb je met een vloer die goed geïsoleerd is, veel minder last van geluiden van de mensen boven je. Vooral bij kantoorpanden en flats heeft de veel meerwaarde.

Gezondheid en betere hygiëne

Vloerisolatie kan helpen helpt bij het voorkomen van vochtproblemen, zoals condensatie en schimmelvorming, die kunnen ontstaan ​​wanneer warme lucht in contact komt met koude vloeren. Dit draagt bij aan een gezondere leefomgeving omdat de luchtkwaliteit van je huis beter is.

Waardevermeerdering van het pand

Omdat een geïsoleerde vloer veel meerwaarde biedt, zorgt dit ook voor waardevermeerdering van het pand. Nieuwe eigenaren kunnen genieten van de voordelen en betalen daardoor ook meer voor jouw huis of pand. Het isoleren van je vloer is dan ook zeker geen weggegooid geld maar beter te zien als in een investering in de waarde van het pand.

Duurzaamheid en lagere stookkosten

Als je vloer geïsoleerd is, blijft de warmte beter hangen. Dit zorgt ervoor dat er minder energie nodig is om de ruimte warm te krijgen en te houden. Als resultaat wordt je huis duurzamer en wordt de energierekening ook lager. Vooral interessant voor in de koude wintermaanden.

vloer isoleren vloer

Is een vloer isoleren moeilijk?

Een vloer isoleren is niet per se heel erg moeilijk, maar vergt wel enige kennis en ervaring met klussen. Het is belangrijk dat je netjes te werk gaat en de klus zorgvuldig klaart. Ondanks dat een vloer isoleren dus niet heel moeilijk is, is het zeker wel even wat anders dan een lampje vervangen.

In veel gevallen zul je de kruipruimte in moeten. De kruipruimte varieert per huis, maar over het algemeen is dit een kleine, donkere plek en als je geen ervaring hebt met klussen kan dit misschien overweldigend zijn. Bepaal dus voor jezelf of je het idee hebt dat je hier voor open staat of niet. Anders is het namelijk beter om een externe partij in te schakelen om de vloer te laten isoleren.

Is mijn vloer geschikt voor isolatie?

We raden vooraf altijd aan om goed te kijken of je vloer niet al geïsoleerd is. De meest eenvoudige manier om te weten te komen of je al vloerisolatie in je woning hebt, is door dit op te zoeken in de documenten die bij het pand horen.

Enkele voorbeelden zijn:

  • de verkoopbrochure
  • het taxatierapport
  • het bouwkundig rapport.

Verder kan in principe elke vloer geïsoleerd worden. Het soort vloerisolatie dat het meest geschikt is, hangt af van het type vloer en de constructie van je huis. Bij houten vloeren kan vloerisolatie bijvoorbeeld worden aangebracht tussen de houten balken, vaak in de kruipruimte, als die aanwezig is. Je kunt gebruikmaken van materialen zoals glaswol of steenwol om warmteverlies te verminderen.

Bij betonnen vloeren kan vloerisolatie worden aangebracht bovenop het beton of in de constructie van de vloer, afhankelijk van de beschikbare ruimte. Materialen zoals geëxpandeerd polystyreen (EPS), geëxtrudeerd polystyreen (XPS) en polyurethaanschuim (PUR) kunnen worden gebruikt om de isolatie aan te brengen.

Zorg er dus voor dat je goed onderzoek doet naar het type vloer dat je hebt en kies een geschikte materiaal om de vloer te isoleren.

Je vloer bekijken

Voordat je gaat starten met het isoleren van je vloer, raden we aan om even goed naar jouw vloer en situatie te kijken. Hoe je de vloer het beste kunt isoleren hangt dus af van het soort ondervloer en het formaat van de kruipruimte.

Vloeren met kruipruimte

De meest eenvoudige methode om je vloer te isoleren, is door isolatiemateriaal aan te brengen aan de onderkant van de vloer in de kruipruimte. Om dit te kunnen doen, moet je echter beschikken over een kruipruimte met een minimale hoogte van ongeveer 35 centimeter én een toegangspunt zodat je hier kunt komen.

Zonder deze kruipruimte is het niet mogelijk om onder de vloer te komen en het isolatiemateriaal te bevestigen. Voor PUR-vloerisolatie materiaal is zelfs een hoogte van ongeveer 50 centimeter vereist.

vloer isoleren kruipruimte

Controleren van de kruipruimte

Het is dus essentieel om te controleren of je daadwerkelijk een kruipruimte hebt, de hoogte ervan en of je er gemakkelijk bij kunt. Pas nadat je weet hoe dit zit, kun je beslissen welke aanpak het meest geschikt is voor jouw vloer. Vergeet tijdens het controleren vooral niet om te kijken of er al (matige) isolatie aanwezig is. Bestaande isolatie kan vaak verbeterd worden.

Vloeren zonder kruipruimte

Als je geen kruipruimte hebt of de kruipruimte die er is, is te laag dan zijn er nog enkele andere manieren om je vloer te isoleren.

Bodem van de kruipruimte isoleren

Als er wel een kruipruimte is, maar je kunt om wat voor reden dan ook geen isolatiemateriaal rechtstreeks onder de vloer plaatsen, dan kun je ook de bodem van de kruipruimte isoleren. Het nadeel hiervan is wel dat de isolatie minder goed werkt, als het mogelijk is raden we dus altijd aan om de isolatie rechtstreeks onder de vloer te plaatsen.

Houten en betonnen vloeren isoleren

Mocht je niet in staat zijn om de onderkant van de vloer te isoleren en is bodemisolatie ook geen goede optie? Dan zijn er voor houten en betonnen vloeren nog andere manieren om isolatie aan te brengen. In vele gevallen kun je tussen de vloer en de ondervloer ook isolatiemateriaal plaatsen. Kies in dit geval voor materiaal dat niet te dik is, maar toch goed isoleert. Op het isolatiemateriaal bevestig je platen. Dit kunnen bijvoorbeeld underlayment of OSB- platen zijn. Zo kun je de vloer isoleren zonder de kruipruimte te gebruiken.

Je vloer isoleren: stappenplan

Gelukkig is er in de meeste gevallen een kruipruimte die groot genoeg is, zodat het isolatiemateriaal rechtstreeks onder de vloer geplaatst kan worden. In dit stappenplan behandelen we deze vorm van vloerisolatie en geven je stap voor stap uitleg hoe je zelf je vloer kunt isoleren.

Stap 1: Gereedschap en Materialen verzamelen

Om je vloer te isoleren heb je allereerst wat gereedschap en materiaal nodig. Zorg ervoor dat je dit voor het plaatsen allemaal bij de hand hebt, zodat je snel en efficiënt kunt werken.

vloer isoleren gereedschappen

Je hebt deze gereedschappen nodig:

  • Zaag: voor het op maat maken van het isolatiemateriaal
  • Mes: om de folie af te snijden
  • Tacker: om de folie te bevestigen
  • Rolmaat: voor het meten van het isolatiemateriaal en folie
  • Bril: tegen vuil dat in je ogen komt

Daarnaast heb je de volgende materialen nodig:

  • Houtwol isolatie: het materiaal dat zorgt voor de isolatie
  • Dampopenfolie: om de houtwol op zijn plek te houden en lucht dicht te maken
  • Luchtdichte tape: om de folie luchtdicht te krijgen
  • Nieten: zodat de folie goed bevestigd kan worden

Door luchtdicht en dampopen te isoleren heb je geen last meer van koude lucht aan je voeten en blijft het vochtgehalte binnenshuis stabieler.

Stap 2: de vloerisolatie plaatsen

De makkelijkste manier om vloerisolatie te plaatsen, is door deze tussen de vloerbalken te stoppen. Meet allereerst de afstand tussen de balken en snijd de vloerisolatie op maat. Als je zorgt dat een vloerisolatie iets langer (1-2cm) is dan de afstand tussen de balken, klemt de isolatie er tussen. Dit zorgt er voor dat het al redelijk stevig vast zit.

We raden aan om een bril te dragen tijdens dit proces omdat er behoorlijk wat stof en hout los kan komen.

vloerisolatie plaatsen

Stap 3: het plaatsen van de folie

Meet wederom de afstand tussen de houtbalken en snijd de folie op maat. Zorg er voor dat je aan alle kanten ongeveer 5cm overhoudt, zodat je de folie luchtdicht kunt plaatsen. Je kunt de folie aan de vloerbalken bevestigen door de tacker te gebruiken. We raden om elke 10cm een niet te plaatsen om te zorgen dat het goed vast zit

vloerisolatie plaatsen van folie

Stap 4: randen aftapen

Om te zorgen dat de isolatie goed luchtdicht is, is het belangrijk om de randen af te rapen met luchtdichte tape. Dit doe je door de 5cm die je aan elke rand hebt over gelaten goed aan de muur te tapen. Daarnaast kun je kijken of er nog ergens scheurtjes in de folie zitten en deze ook dichttapen voor de beste isolatie.

vloerisolatie kruipruimte

Nu kun je genieten van geïsoleerde vloer

Zoals je hebt gezien is het proces om vloerisolatie aan te brengen niet heel spannend. Het is vooral afhankelijk van jouw huis en klusvaardigheden om te bepalen of je dit zelf kunt doen of niet. Als je de stappen succesvol hebt doorlopen heb je je vloer geïsoleerd. Je kunt nu genieten van een warmere vloer en een lagere energierekening.

Populaire adviesartikelen

Alle artikelen
Alle artikelen

Volg ons @tegelsinhuis